Ellinor föreläser på Rikskonferensen Kvalitet inom LSS den 9 november 2022.

Läs en kort intervju här: https://kui.se/nyheter/intervju-med-ellinor-isfors/


Sexualitet, samtycke och relationer - de första skolåren

Den 24 augusti 2022 släpps den här boken, även den utgiven på Natur och Kultur. Boken är en del i serien Lärpocket. I samband med de nya läroplanerna behövs inspiration kring hur undervisningen i sexualitet, samtycke och relationer kan se ut redan under de första skolåren. 

I den här boken ges praktiska tips på undervisning så att det blir lättare att komma igång. Vilka relationer engagerar 8-åringar till exempel? I den åldern är relationerna till kompisar och familj oftast de viktigaste. Hur kan man undervisa om olika familjer, föräldrars roll och ansvar, vänskap på schyssta villkor? Och hur kan man tänka kring progressionen? Det är givande att känna att man lägger en bra grund för sina elever och att man underlättar för dem och deras framtida lärare att få till mer nyanserad och fördjupad undervisning. Undervisning om samtycke börjar smått, med verklighetsnära exempel om ja- och nejsignaler och byggs under de senare skolåren på  till diskussioner om och färdigheter kring samtycke i sexuella möten. Boken vänder sig till all personal inom skolan: fritids, klasslärare och elevhälsa m.fl. 

Läs mer om boken på Natur och Kulturs hemsida:

https://www.nok.se/titlar/laromedel-b1/sexualitet-samtycke-och-relationer-de-forsta-skolaren/

Där hittar du även information om andra delar i samma serie. 



Värt att veta om barns sexualitet och integritet

Medvetenheten kring vikten av att arbeta med barns integritet har ökat kraftigt de senaste åren, tack vare kopplingen mellan Barnkonventionen och förskolans läroplan.


Barns sexualitet är inte en lika etablerad fråga, men är ändå något som pedagoger inom förskolan hanterar dagligen. Samtidigt som de flesta inom förskolan vill finnas där och ge förutsättningar för en positiv utveckling kan frågan om barns sexuella utveckling kännas lite laddad och på vissa sätt svår att närma sig.


Boken är tänkt att ge dig kunskap om vad du som pedagog kan göra för att skapa en bra miljö på förskolan och hur du kan tänka och göra i olika knepiga situationer som uppstår. Hur begränsar man till exempel ett olämpligt beteende utan att framkalla skamkänslor hos ett barn? Var går gränserna mellan vanliga beteenden och beteenden som bör väcka vår oro?


I boken finns förslag på hur du tillsammans med dina kollegor kan hålla dessa frågor aktuella inom verksamheten samt stöd för hur ni får till en bra kommunikation med föräldrarna.


Här finns fler böcker i samma serie

 

Medverkan i podd

Habilitering och hälsa i Stockholm har en podd som heter Funka Olika och som handlar om livet med funktionsnedsättningar. Ellinor deltog i ett avsnitt om unga personer med rörelsenedsättningar och deras frågor om sex.